Ce salariu mic au controlorii STB (RATB). Câți lei câștigă lunar și câte amenzi sunt obligați să dea în fiecare zi

 

Fie că sunt în București, fie că lucrează în alte orașe ale României, controlorii de pe mijloacele de transport în comun sunt priviți, de cele mai multe ori, cu suspiciune. Firește, călătorii sunt obligați prin lege, să aibă o legitimație de călătorie sau un abonament valabile, însă sunt și situații în care controlorii au o atitudine care sfidează legea… bunului simț.

Acesta este, de altfel, și motivul multor discuții în contradictoriu, fără a lăsa deoparte și cazurile în care cei surprinși fără ”bilet” se dau în spectacol. Până la urmă, este vorba despre un echilibru instabil. Dacă toți călătorii ar merge cu mijloacele de transport în comun fără a încerca să păcălească legea și dacă toți controlorii s-ar comporta așa cum scrie în fișa de post, atunci ne-am situa în normalitate.

Citeste si  Anunțul momentului! Florin Salam va fi din nou bunic

Dar ce salarii încasează acești controlori, referindu-ne – în special – la cei din București? Societatea de Transport București are în scripte aproximativ 300 de controlori, 113 fiind femei. Conform informațiilor apărute în media, salariul net al unui controlor se situează între 2.000 și 2.300 de lei. Însă există și o normă de amenzi care trebuie îndeplinită de fiecare controlor, zilnic, ceea ce dă naștere altor discuții și – după cum spun unii călători – unor abuzuri.

„Controlorii sunt agresați, amenințați chiar de șefi. […] Pur și simplu le impun o normă: ”Astăzi vreau să veniți cu 10 amenzi de persoană, astăzi vreau să veniți cu 3 amenzi de persoană”, a declarat un controlor cu peste 15 ani de experiență în cadrul instituției.

Citeste si  Roxana Prinţesa Ardealului a născut! Prima imagine cu micuţul Dominic Rusian!